Putešestvije po Rumuniji 2019
Uvodna strana

 

Ideja ukratko: Osvojiti Transalpinu i Transfagarasan, usput videti prirodne lepote Rumunije, obići sela i gradove koje se u trenutku pripreme plana putovanja činile interesantnim. Otići do zamka Grofa Drakule i vratiti se živ i zdrav!

Putešestvija počinje u ponedeljak 8.jula 2019. godine ranom zorom. Krenuli smo putem Vršca u 5 sati ujutru. Granicu smo prešli kod Vatina. Cilj nam je bio posetiti mali planinski gradić Oravica (piše:Oravita). Istorijski gledano važno rudarsko mesto gde se nekada nalazio rudnik srebra i bakra. Zbog rudnika izgrađena železnica, koja je u to doba bila prva planinska železnica u Rumuniji . Danas je ona turistička atrakcija i turisti se vrlo rado opredeljuju za vožnjom po divljim predelima okoline grada.

Muzejski eksponat:
Zbog železnice je izgrađen i viadukt u tom gradu.
Pri planiranju putovanja ovo mesto je izgledalo mnogo-mnogo lepše (3D view on Google Maps). Posle kratke pauze nastaljamo put dalje ka jezeru Lacul Mare.
Napuštamo gradić Oravica i polako u Nacionalni park Cheile Nerei-Beusnita. Prvobitni plan da se vidi vodopad Beusnita je odložen za neke druge putešestvije. Usput smo videli vodopad Carsa, predivan vodopad.
Reka Nera pored puta
Jezero Minis

Nakon toga nailazimo na parkiralište prepuno turista koji su se zaustavili da kupe ulaznicu i prošetaju do ulaza vodopada Bigar. Poznato turističko mesto. Nismo se ni zaustavljali. Ne želimo u gužvu. Nekom srećnijom prilikom.

Dolazimo do mesta Bozovici. Izlazkom iz mesta vidimo na vrhu brežuljka manastir Tara Almajului sa predivnom zlatnom kupolom. Tražimo skretanje za Eftimie Murgu. Selo u kome se ništa nije menjalo decenijama. Na kraju sela postoji rampa, koja obeležava početak ulazka u nacionalni rezervat prirode Cheile Rudariei. Stižemo do stare vodenice Morile de apă de la Rudăria.

Pri izlazu iz sela, vraćajući se na glavni put, starica pokazuje rukama kao da nas tera iz sela (možda je u nama videla đavola). Put prema selu očajan! Prepun rupa! Katastrofa!

Nastavljamo put ka gradiću Baile Herculane (Banja Herkul).

Gradić se nalazi pored reke Černa. U okolini ima puno termalnih izvora. Kao lekovita banja bila je poznata i u rimsko doba.
Izvorul Hygeea - izvor
Hotel građen nad putem
Grota Haiducilor - pećina
Stari deo grada
Drugi dan napuštamo gradić i ulazimo u nacionalni park -  Parcul Nacional Domogled-Valea Cernei. Usput stajemo na kratku pauzu. Ovo je raskrsnica za Cerna Sat.
Na žalost zabranjeno kretanje u oba smera (po znakovima), mada nas to ne bi sprečilo da  put nije bio u jako lošem stanju. Na nekim deonicama nema čak ni asfalta. Nije za moj motor – definitivno! Držimo se lepog puta koji nas vodi u grad Targu Jiu. Pravimo mali odmor i razgledamo gradski park.
Poarta Sarutului – Kapija poljubca, po verovanjima zaljubljeni parovi dolaze na ovo mesto i prolaze kapijom uz poljubce, da bi imali sreće u ljubavi.
Masa Tacerii – kameni sto (Sto tišine)
Skulpture su napravljene u počast palim herojima tokom Prvog svetskog rata.
Nakon obilazka parka i jedne kafe idemo dalje. Put se proteže pored reke Jiu.
Stari most na reci Jiu
Pauza kod vodopada
Stižemo polako u gradić Petrosani. Po planu je bila poseta Pestera Bolii (predivna pećina). Na žalost zbog kratkog vremena odlučili smo se da ta pećina bude izostavljena iz programa  (kasnije se ispostavilo da smo pametno postupili).
Put .... – fantastičan, bolje ne bi moglo biti. Nemam reči. Želimo odustati, kada primećujemo dva motociklista dolazi nam u susret. Gledaju nas sa čuđenjem, a i mi njih. odlučujemo da nastavima put.

Nakon izvesnog vremena konačno asfalt, nov nezavršen i tabla za upozorenje da narednih 20 km je pod izradom. Tabla nas na vreme obaveštava, ccccc.

Konačno Obarsia Lotrului
Lepimo nalepnicu kluba i  konačno Transalpina
Jezero Oasa
Most na jezeru Oasa
Brana na reci Sebes
Na kraju dana nalazimo odličan smeštaj u selu Petresti, pre gradića Sebes. Odlični domaćini, za svaku pohvalu. Prenoćište Iris u maloj zabačenoj ulici. Nismo se pokajali. Gazda donosi svoj proizvod – Šljivu.
Sutradan – sreda, osvajanje Transfagarasan sa severne strane
Slikamo se u kacigi. Kasnije saznajem da je temperatura bila 9C a vetar duvao 45-50m/s. Bilo nam je izuzetno hladno.
Na samom vrhu parking pod snegom
Ulaz u tunel
Očišćen parking
Barajul Vidraru - brana
Spomenik usput
Zidul Rosu
Na kraju dana trećeg dana stižemo u Bran.
Gradski park
Nekoliko slika sa balkona smeštaja
Završavamo dan opuštajući se uz pivce
Četvrti dan polako krećemo da se približavamo Srbiji. Prvi grad je Fagaraš
Tvđava Fagaraš
Sledeći grad je Sibiu
Mali odmor
Peti dan puta, u petak krećemo za Srbiju. Usput stajemo u gradu Deva.
Temišvar
Nakon pet dana putovanja po Rumuniji, konačno stigli kući, prepuni utisaka i priča.
Prešli smo oko 1500 km bez kiše na putu, bez ogrebotina. Prolazili smo predelima od kojih zastaje dah.
Autor : Melegi Zoltan (MK Road Flyers)